Meisjes van 40

Wat de vrouwen bindt die in dit boek zijn geportretteerd, is hun leeftijd.Ze zijn tussen de 40 en 50 jaar oud. Wat hen verder bindt, is dat ze door Bob Bronshoff zijn gefotografeerd. Hij heeft zijn generatie meisjes vastgelegd, vrouwen uit zijn directe omgeving, wier levenskunst hij bewondert. De foto’s laten iedere vrouw steeds tweemaal zien, als symbool voor de volheid van hun bestaan waarin ze meer rollen tegelijkertijd spelen. Hun levens zijn voor een deel bepaald door keuzes in het verleden, en liggen voor een ander deel nog open voor de toekomst.

Marja Pruis legt haar generatie vast in woorden. Het verhaal van de meisjes van 40 is deels universeel en tijdloos, en verbonden met biologische en psychologische gegevens. Aan de andere kant bestaan er ongrijpbaarder fenomenen, die te maken hebben met de tijdsgeest, beeldvorming en verwachtingen.Tot slot zijn er de ervaringen van vrouwen zelf, die uit de eerste hand weten hoe het is en hoe het voelt, tussen je 40ste en 50ste.

Marja Pruis is medewerkster literatuur van De Groene Amsterdammer. Zij publiceerde eerder De Nijhoffs of de gevolgen van een huwelijk (1999) en de romans Bloem (2002), De vertrouweling (2005) en Atoomgeheimen (2008).

ISBN 90 5330 376

Gebonden in linnenband, met stofomslag,144 pagina’s, 17 x 24 cm, 86 foto’s in duotone

www.metsenschilt.com